Thursday, November 17, 2011

UIF format i MagicISO alat...

Upravo sam skinuo nekakvu datoteku s Interneta i ispostavilo se da je pohranjena u formatu UIF (bar je takva ekstenzija bila u pitanju). U takvim slučajevima koristim naredbu file, koja je instalirana na skoro svakom Unixu, te koja ispisuje o čemu se radi, uglavnom dovoljno da znam što dalje. Međutim, u ovom slučaju nije prepoznala datoteku, što se vidi po tome jer u opisu ispisuje data. Nakon malo guglanja otkrio sam da postoji konverter iz UIF u ISO oblik koji se prikladno zove uif2iso (a onda sam otkrio i da već imam od prije taj konverter! :)).

U svakom slučaju, preporučam da pročitate datoteku uif2iso.txt koja se nalazi unutar arhive. Ako ne znate engleski, ovo je kratki sažetak. Naime, UIF je format koji je specifičan za alat MagicISO. I sve bi bilo u redu da nema dva problema, prvi, već postoje standardni formati za pohranu slika CD/DVD-ova (konkretno ISO). Drugi problem je još gori, naime autor alata MagicISO (neki kinez), koristi taj format kako bi natjerao korisnike da kupuju MagicISO. Pri tome je prilično proaktivan, u smislu da svako malo mijenja format kako bi sve alate koji ga mogu čitati (između ostalog i uif2iso) onesposobio.

Dakle, ako naiđete na UIF datoteku, nemojte uzimati MagicISO već uif2iso.

Za kraj, zaključak je jednostavan. Držite se standardnih formata (i aplikacija na neki način) i ne kupujte svakakva sranja koja se nude po Internetu!

Inače, ovo me toliko živcira da sam ovaj post napisao i u engleskoj varijanti.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive